NUT Lezing Arend Hazekamp

NUT Lezing Arend Hazekamp

NUT Lezing Arend Hazekamp MFC De Hardenberg Finsterwolde

Geschreven door:
, 7 januari 2024

Recht op een menswaardig bestaan

Het Nutsdepartement Oldambt organiseert in het MFC de Hardenberg een interessante lezing over de geschiedenis van de vrije-socialistische beweging. De charismatische dominee Ferdinand Domela Nieuwenhuis leerde arbeiders en kleine zelfstandigen dat ook zij recht hadden op een menswaardig bestaan. De vrije socialisten hebben van 1890 tot 1940 in onze regio een actieve rol gespeeld binnen de arbeidersbeweging. Met bij voorbeeld een eigen in grote aantallen verspreid weekblad: “De Arbeider”. Er moest door de Oost-Groningers geen genoegen worden genomen met hun miserabele leefomstandigheden en hard gestreden worden voor een beter leven. Door de vrije socialisten werd het recht op vereniging in de vorm van vakbonden moeizaam afgedwongen bij boeren, dominees, politici en veenbazen. Jarenlang weigerden dezen de vakorganisaties van arbeiders te erkennen. Arbeiders werden destijds nauwelijks als mensen gezien, laat staan dat ze rechten zouden hebben. Veel stakingsacties en onderlinge solidariteit droegen uiteindelijk bij aan een betere levensstandaard en het zelfbewustzijn van de arbeiders. De titel van de lezing luidt: “Geestverwanten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis in onze regio”. De spreker is Arend Hazekamp. Hij heeft zeer veel gegevens over het vrije socialisme maar liefst een dertig jaar lang verzameld en heeft ook een degelijk naslagwerk over dit onderwerp kunnen publiceren. De beweging van de vrije socialisten telde tal van bijzondere en getalenteerde persoonlijkheden. Meerdere van de opvattingen die de vrije socialisten verkondigden werden later overgenomen door de Groninger communisten en vele zijn nog steeds verrassend actueel.

Lezing “Geestverwanten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis in onze regio” met als spreker Arend Hazekamp.
16 januari 2024 aanvang 19.30 uur
MFC de Hardenberg, De Hardenberg 5 te Finsterwolde.
Toegang inclusief 2 consumpties 10 euro p.p. in alleen echt geld. Ook niet-leden van het NUT van harte welkom. Reserveren van een plekje in de zaal is voor niet-leden van het NUT wenselijk middels een mail te sturen naar Dhr. KB van Slochteren
Voor leden van het NUT is bij iedere Nutslezing een plekje gereserveerd waardoor zij niet behoeven te reserveren.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

NUT Lezing weer van start - MFC De Hardenberg Finsterwolde

NUT Lezing weer van start

30 augustus 2024 - 17 september 19.30 uur De eerste lezing van het nieuwe seizoen gaat weer van start in het sport- en cultuur café in MFC de Hardenberg. Deze lezing van het NUT-Oldambt met de journaliste en... lees verder »

Groot onderhoud MFC de Hardenberg - MFC De Hardenberg Finsterwolde

Groot onderhoud MFC de Hardenberg

9 augustus 2024 - De werkzaamheden om te verduurzamen en over te stappen op warmtepompen zijn inmiddels de derde week in gegaan. De eerste ploeg monteurs van Energiewacht gaan nu met vakantie en worden afgelost door... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.